• Πλατεία Δημαρχείου 1, Τρίλοφος, Τ.Κ. 57500
  • +30 2392 330 221
  • +30 2392 330 226

Thermi Thermi

Δράσεις και εκδηλώσεις ΚΔΑΠ

Δράσεις και εκδηλώσεις ΚΔΑΠ

3982844_orig

4614002_orig

4865866_orig

5209673_orig

8513485_orig

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με τα εικαστικά τα παιδιά ευαισθητοποιούνται απέναντι στο «ωραίο». Εξερευνούν τα χρώματα, αναμειγνύουν, μουντζουρώνουν, μαθαίνουν τους τόνους και τις αποχρώσεις. Αναπτύσσουν δεξιότητες, σκίζουν, κόβουν, κολλούν. Μαθαίνουν τα σχήματα, συνδυάζουν υλικά και φτιάχνουν κατασκευές. Η ζωγραφική, το κολάζ, ο πηλός, η χειροτεχνία ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών, τα εξοικειώνουν με την καλλιτεχνική δημιουργία και τα ευαισθητοποιούν απέναντι στα έργα τέχνης. Κατασκευάζουν κούκλες από διάφορα υλικά και τους δίνουν ζωή και κίνηση. Ανακαλύπτουν έναν άλλο κόσμο, φαντασίας, αυθορμητισμού και έκφρασης.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σ’ ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης δε θα μπορούσε να απουσιάζει το πιο δημιουργικό συμβάν, το θεατρικό παιχνίδι. Μέσο επικοινωνίας και έκφρασης το θεατρικό παιχνίδι περιλαμβάνει παιχνίδι ρόλων, φανταστικό παιχνίδι, συμβολικό παιχνίδι & κουκλοθέατρο καλλιεργώντας τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση και τη λεκτική επικοινωνία. Τα παιδιά βιώνουν μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν παιχνίδι, φαντασία, τέχνη και δραματοποίηση. Εξερευνούν σωματικές και φωνητικές δυνατότητες. Ανακαλύπτουν το μέγεθος της φαντασίας τους μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα. Παίζουν μικρές παραστάσεις παραμυθιών μεταξύ τους.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μέσω της μουσικής αποκτούν μουσικές δεξιότητες όπως να ακούν και να απολαμβάνουν ένα μουσικό κομμάτι, να τραγουδούν με συνοδεία μεταλλόφωνου και μελόντιγκας, να πειραματίζονται με ποικιλία μουσικών οργάνων, να διακρίνουν ήχους και να μαθαίνουν μουσικές έννοιες όπως ταχύτητα-ένταση-ύψος-διάρκεια. Συμμετέχουν στη χορωδία του ΚΔΑΠ και συνδυάζουν μουσική με ζωγραφική και κίνηση. Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική και μέσα από αυτήν απελευθερώνονται.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Με ευχάριστη μοντέρνα μουσική και συντονισμένες κινήσεις, ο μοντέρνος χορός όχι μόνο βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν ευελιξία, χάρη και άνεση στην κίνηση αλλά αποτελεί και ένα μέσο εκτόνωσης. Παράλληλα επιτυγχάνεται ουσιώδης άσκηση που συμβάλλει στη υιοθέτηση μιας σωστής στάσης και διάπλασης ενός υγιούς σώματος. Μέσα από το χορό και την κίνηση τα παιδιά αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους και νοιώθουν ομάδα. Γνωρίζουν το σώμα τους και αποκτούν ρυθμό. Ο μοντέρνος χορός σε συνδυασμό με τη γυμναστική ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη των παιδιών για κίνηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί και η πληροφορική. Τα παιδιά δε μαθαίνουν απλά να χειρίζονται τον υπολογιστή αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον και με την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτή διερευνούν, εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες, συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα τους, μαθαίνουν για τη σωστή χρήση τους αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ακόμα, ξεκινούν τη φετινή σχολική χρονιά (2017-2018) στα Κ.Δ.Α.Π του Ρυσίου και της Θέρμης,  μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, χρησιμοποιώντας την εκπαιδευτική πλατφόρμα WeDo 2της Lego.

Με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πακέτο οι μαθητές εισάγονται στο μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M. του οποίου η δραστηριότητα ρομποτικής είναι η απόλυτη έκφραση. Με την βοήθεια των μηχανοκίνητων μοντέλων της LEGO® και τα ειδικά διαμορφωμένα σενάρια σχετικά με την ενέργεια, την ανακύκλωση, τη βιολογία, τα φυσικά φαινόμενα, τον πλανήτη, το διάστημα κλπ. οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν δίνοντας “ζωή” στις δημιουργίες τους.

Για τον προγραμματισμό χρησιμοποιείται το επίσημο λογισμικό της LEGO® και το ελεύθερο λογισμικό Scratch, με την βοήθεια των οποίων οι μαθητές αναπτύσσουν την αλγοριθμική τους σκέψη, μαθαίνοντας έννοιες όπως:

  • Μεταβλητές
  • Δομή αλγορίθμου
  • Συνθήκες
  • Δομή επανάληψης
  • Διάδραση με τον χρήστη

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μέσω των ποικίλων αθλοπαιδιών – μπάσκετ, βόλει, ποδόσφαιρο, ενόργανη γυμναστική, ρυθμική αγωγή, στόβο – τα παιδιά μαθαίνουν να τηρούν και να σέβονται κανόνες, να αποκτούν ευκαιρίες για να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, να συναγωνίζονται και να συνεργάζονται. Τέλος με τα παραδοσιακά παιχνίδια – μήλα, τζαμί κτλ και τους παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοση μας.