• Πλατεία Δημαρχείου 1, Τρίλοφος, Τ.Κ. 57500
  • +30 2392 330 221
  • +30 2392 330 226

Thermi Thermi

Απάντηση του Νομικού Προσώπου για τη μη διάθεση της αίθουσας του ΚΑΠΗ Κάτω Σχολαρίου για την διεξαγωγή προεκλογικής εκδήλωσης

Με αφορμή την ανακοίνωση και την αφίσα που αναρτήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Κάτω Σχολαρίου, με την οποία η παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης» προσκαλούσε σε προεκλογική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Συζητώ για τον τόπο μου» καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις και σχόλια που φιλοξενήθηκαν στη σελίδα της παράταξης και αφορούν στη μη διάθεση της αίθουσας του ΚΑΠΗ Κάτω Σχολαρίου για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης παραταξιακής εκδήλωσης η διοίκηση του ΝΠΔΔ Δήμου Θέρμης, ο Πρόεδρος κ. Πασχάλης Αναγνώστου και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Αγγέλου, επισημαίνουν τα εξής:

  1. Τα ΚΑΠΗ αποτελούν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που παρέχει ιατρο-κοινωνικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο και λειτουργούν με τους Κανόνες Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε δραστηριότητά τους πρέπει να είναι σύννομη και σύμφωνη με τη φύση και τους σκοπούς λειτουργίας τους. 
  2. Κανένα γραπτό αίτημα ΔΕΝ υποβλήθηκε προς το ΝΠΔΔ από την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών» για παραχώρηση της αίθουσας, ώστε αυτό να εξεταστεί όσον αφορά την νομιμότητα του.
  3. Όπως είναι γνωστό, οποτεδήποτε κάποιος σύλλογος ή οργάνωση επιθυμεί να διοργανώσει κοινωνική  εκδήλωση, θα πρέπει να αιτηθεί προς τον αρμόδιο φορέα και  η αίτηση να εξεταστεί και να κριθεί  εάν συνάδει με τους σκοπούς του φορέα σύμφωνα με το καταστατικό του. Μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει διοργανωθεί πολιτική εκδήλωση σε χώρο των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, καθώς δεν προβλέπεται από το καταστατικό τους η παραχώρηση τους για τέτοιο σκοπό και δεν συνάδει με τη φύση των ΚΑΠΗ.
  4. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, Διοίκησης και Διαχείρισης των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων( ΑΔΑ: ΒΛΓΒΟΚ76-ΜΦ2) :
    Τα ΚΑΠΗ παρέχουν ιατρο-κοινωνικές υπηρεσίες στα προστατευόμενα μέλη τους όπως Κοινωνική – Οικογενειακή φροντίδα μέσα και έξω από το σπίτι. Προσφέρουν πρωτοβάθµια ιατρική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, οργανωμένη ψυχαγωγία, δανειστική βιβλιοθήκη και κάθε άλλου είδους ενέργεια και δράση που συμβάλει στο να παραμένουν οι ηλικιωμένοι ενεργά µέλη του κοινωνικού συνόλου.
  5. Αναλογίζεται η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο μας την κατάσταση που θα επικρατούσε στα ΚΑΠΗ εάν παραχωρούνταν οι χώροι τους σε όποιον πολιτικό ή κομματικό φορέα έκανε αίτηση για χρήση τους, ενόψει τριών τουλάχιστον ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές);;;
  6. Είναι αυτονόητο ότι η απλή επίσκεψη υποψηφίων στους χώρους των ΚΑΠΗ δεν απαγορεύεται και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιον ο οποίος θέλει να συνομιλήσει με τα μέλη τους. Δημιουργείται όμως σοβαρό νομικό και κοινωνικό ζήτημα εάν οποιοσδήποτε σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο όπως για παράδειγμα μία πολιτική παράταξη, προτίθεται να καταλάβει αυθαίρετα το χώρο, δημοσιοποιεί τις προθέσεις της με σχετικές ανακοινώσεις – αφίσες, χωρίς προηγουμένως να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες παραχώρησης χρήσης ενός δημόσιου χώρου που ανήκει  στους συμπολίτες μας και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Τελικά, σε αντίθεση με την ανακοίνωση της παράταξης, η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Σχολαρίου, αφού της παραχωρήθηκε ο χώρος από τον Δήμο  Θέρμης. 

Εν κατακλείδι ο σεβασμός του πολίτη, η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας παραχώρησης δημοτικών χώρων και ο σεβασμός των δημοτικών χώρων που εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας σε συγκεκριμένους κοινωνικούς σκοπούς, είναι θέμα πολιτικής παιδείας και κοινωνικής ενσυναίσθησης.