• Πλατεία Δημαρχείου 1, Τρίλοφος, Τ.Κ. 57500
  • +30 2392 330 221
  • +30 2392 330 226

Thermi Thermi

ΖΟΟΜ CAMPAIGN – Παιδιά σε κίνηση – Συλλέγοντας πράσινες «πατούσες»

Με τα περιβαλλοντικά θέματα να είναι σημαντικά για την οικονομία μας, την υγεία μας και τον πλανήτη, τα παιδιά μας πρέπει να βιώσουν από πρώτο χέρι τη φύση, να αντιληφθούν πώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το κλίμα, και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των επιλογών που θα κάνουν στο οικοσύστημά μας.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της καμπάνιας ΖΟΟΜ- Παιδιά σε κίνηση, στο πλαίσιο του έργου EYD2015 – Το μέλλον που θέλουμε – Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα ξεκινήσει, για μία ακόμη χρονιά, τον ερχόμενο Οκτώβριο, παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καρδίας και Βασιλικών του Δήμου Θέρμης αλλά και παιδιά των ΚΔΑΠ Θέρμης, Ν.Ρυσίου, Βασιλικών και Τριλόφου, θα συμμετέχουν στην καμπάνια, στόχος της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών, αλλά και των γονιών τους, στην κλιματική αλλαγή και ειδικότερα στη βιώσιμη κινητικότητα.

Εκατόν δέκα παιδιά από το Δήμο Θέρμης, σε σύνολο 500 παιδιών από 18 Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη και από 4 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, του Δήμου Θέρμης θα κληθούν, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, να συλλέξουν πράσινες πατούσες, για κάθε δρομολόγιο που θα κάνουν με τα πόδια, επί μία εβδομάδα μαζί με τους γονείς τους, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες που θα οργανώσουν οι παιδαγωγοί τους, με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις απειλές του περιβάλλοντος και την φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση. Μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών μεθόδων που επιλέγει ο ίδιος ο δάσκαλος, όπως ζωγραφική, χειροτεχνία, θέατρο και παραμύθια, μαθαίνουν για τις επιπτώσεις των καυσαερίων των αυτοκινήτων στο περιβάλλον και το κλίμα, για τη μετακίνηση παιδιών σε «υπερανάπτυκτες» και αναπτυσσόμενες χώρες, για την απειλούμενη ζωή πολλών ζώων και την εξάρτηση και της ανθρώπινης ζωής, από το κλίμα!

Η εκπαίδευση για το περιβάλλον αποτελεί την τρίτη διάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (education for the environment), η οποία εισάγει την έννοια της ευθύνης του πολίτη για την κατάσταση και την τύχη του περιβάλλοντος. Έτσι, εισάγεται η πολιτική και η κοινωνική διάσταση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, σε μία προσπάθεια να εξοπλίσει τους ανθρώπους με αξίες και στάσεις τέτοιες ώστε να υπερασπίζονται το περιβάλλον και στο επίπεδο των αποφάσεων αλλά και στο επίπεδο της καθημερινής πρακτικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, τόσο οι πατούσες, όσο και οι δημιουργίες των παιδιών θα παραδοθούν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2017, από στελέχη του Συντονιστή Εταίρου του έργου, την Climate Alliance.