• Πλατεία Δημαρχείου 1, Τρίλοφος, Τ.Κ. 57500
  • +30 2392 330 221
  • +30 2392 330 226

Thermi Thermi

Πρόγραμμα εκδηλώσεων των παραρτημάτων ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης για τον Μάιο

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα εκδηλώσεων των παραρτημάτων ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης για το μήνα Απρίλιο. Τα μέλη έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και με τη συμμετοχή τους η οποία ήταν εντυπωσιακή πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα των «Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης», ως εξής:

Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν:

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 η χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Ν. Ραιδεστού στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγ. Αθανασίου συμμετείχε στη συναυλία Βυζαντινής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού με χοράρχη τον κ. Λεωνίδα Βλαχόπουλο.

Ολοκληρώθηκε και ο τρίτος κύκλος συναντήσεων ενημέρωσης – πρόληψης της νόσου alzheimer. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου και δεύτερου κύκλου στα ΚΑΠΗ Βασιλικών, Τριλόφου και Θέρμης και μετά από απαίτηση των μελών των ΚΑΠΗ Τριαδίου και Νέας Ραιδεστού, την Τρίτη 10 Μαίου 2016 ξεκίνησε ο νέος κύκλος συναντήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να υποβάλουν ερωτήσεις και να λάβουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη νόσο. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΚΑΠΗ Τριαδίου, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 9 και του ΚΑΠΗ Ν. Ραιδεστού, Εθν. οδός Θεσ/νίκης – Πολυγύρου, από την επιστημονική ομάδα της ελληνικής ομοσπονδίας νόσου alzheimer από 17:00μμ έως 18:30μμ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων είχε ως εξής:

ΚΑΠΗ ΤΡΙΑΔΙΟΥ

Τρίτη 10/05/2016 – Ηλικιωμένοι & Νόσος Αlzheimer, εισηγήτρια Dr Κουντή Ζαφειροπούλου,  Ψυχολόγος

Τρίτη 17/05/2016 – Το γέλιο στη ζωή μας, εισηγήτρια Ευαγγελία Μπακογλίδου,  Φυσιοθεραπεύτρια

Τρίτη 24/05/2016 – Η κακοποίηση των ηλικιωμένων, εισηγήτρια Δέσποινα Λιάπη, Ψυχολόγος, MSc

ΚΑΠΗ Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ

Πέμπτη 12/05/2016 – Ηλικιωμένοι & Νόσος Αlzheimer, εισηγήτρια Dr Κουντή Ζαφειροπούλου, Ψυχολόγος

Πέμπτη 19/05/2016 – Η κακοποίηση των ηλικιωμένων, εισηγήτρια Dr Κουντή Ζαφειροπούλου, Ψυχολόγος

Πέμπτη 24/05/2016 – Σωματική άσκηση και υγεία του εγκεφάλου, εισηγητής Dr Χρήστος Μουζακίδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Στα πλαίσια του σχεδιασμού για την οργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα ΚΑΠΗ, συνεχίστηκε, με τη συνδρομή της LΕΟ Pharmaceutical Hellas SA, η διοργάνωση δερματολογικών προσυμπτωματικών ελέγχων σε άλλα δύο (2) παραρτήματα ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στο ΚΑΠΗ Ν. Ραιδεστού και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στο ΚΑΠΗ Σχολαρίου. Η δράση σε κάθε ΚΑΠΗ διήρκησε περίπου τέσσερις (4) ώρες, από 9:00 πμ έως 13:00 μμ,  στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά πάνω από 50 μέλη.

Τα «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής» διοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ». Σκοπός του προγράμματος είναι τα μέλη όλων των ΚΑΠΗ του Δήμου μας να γνωριστούν μεταξύ τους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τους άγνωστους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τα πολιτιστικά δρώμενα καθώς και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Ο 1ος κύκλος περιηγήσεων ξεκίνησε από τους ημιορεινούς και ορεινούς προορισμούς της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών. Καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος του δήμου μας είναι πάρα πολλά θα ακολουθήσει και 2ος κύκλος ο οποίος θα αφορά τη γνωριμία με σημεία βιομηχανικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Λόγω του μεγάλου αριθμού μελών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, το πρόγραμμα διεξήχθη σε τρείς φάσεις. Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 περιηγήθηκαν τα Κ.Α.Π.Η. Θέρμης, Πλαγιαρίου και Ταγαράδων, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 περιηγήθηκαν τα Κ.Α.Π.Η. Βασιλικών, Τριαδίου και Ν. Ραιδεστού και τέλος το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τρίτη φάση με τη συμμετοχή των Κ.Α.Π.Η. Τριλόφου, Καρδίας, Σχολαρίου και Ν. Ρυσίου.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 τελέστηκε για πρώτη φορά ετήσιο μνημόσυνο των μελών ΚΑΠΗ Ν. Ραιδεστού που απεβίωσαν στο παρελθόν και προσφέρθηκε καφές στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 το Κ.Α.Π.Η. Θέρμης διοργάνωσε το 3η Χορωδιακή Συνάντηση των Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θέρμης με τη συμμετοχή και άλλων Κ.ΑΠ.Η. Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης και συμμετείχαν οι χορωδίες των Κ.Α.Π.Η Πυλαίας, Τριλόφου, Ν. Ραιδεστού, Κ. Σχολαρίου, Καρδίας, Βασιλικών, Τριαδίου και Θέρμης. Αντί  εισιτηρίου, προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θέρμης τρόφιμα και είδη καθαριότητας.

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε ομιλία στο χώρο του ΚΑΠΗ Τριλόφου από τη διατροφολόγο του Κ.Υ. Θέρμης κ. Αθανασία Βλάχου με θέμα «Διατροφή και 3η ηλικία». Η ανταπόκριση των μελών του ΚΑΠΗ ήταν μεγάλη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους για την διατροφή που πρέπει να ακολουθούν σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας που έχουν και έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για τις συμβουλές διατροφής που προτάθηκαν από την διατροφολόγο ενώ η κ. Βλάχου επεσήμανε ότι είναι στη διάθεση τους για διευκρινίσεις και οδηγίες στο Κ.Υ.Θ.

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Χάνια στα Βασιλικά η 1η συνάντηση  παραδοσιακών χορευτικών ομάδων ΚΑΠΗ Δήμου Θέρμης που διοργανώθηκε από το ΚΑΠΗ Βασιλικών, με τη συμμετοχή των ΚΑΠΗ Θέρμης, Καρδίας, Τριαδίου, Τριλόφου και Βασιλικών. Παρουσιάστηκαν χοροί Μακεδονίας, Ηπείρου-Θεσσαλίας, Ανατολικής Ρωμυλίας και Χαλκιδικής ενώ την επιμέλεια και τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Γυμνάστρια Σοφία Καμάκα όπου με την χοροδιδάσκαλο Βασιλική Γιώτα δίδαξαν τους χορούς στα ΚΑΠΗ ενώ η κα Ιωάννα Χαρισοπούλου, γραμματέας & μέλος του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος του ΚΑΠΗ Καρδίας τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια με μόνο μουσικό όργανο την εξαιρετική φωνή της. Ακολούθησε γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους με τη διάθεση και τον ενθουσιασμό που ξέρουν να διασκεδάζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Παραδοσιακοί Χοροί και Τρίτη Ηλικία» που υλοποιείται μέσω ανάθεσης στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Πρασίνου και Αθλητισμού (ΔΕΠΠΑΘ) του Δήμου Θέρμης για το χρονικό διάστημα από 11/2 έως 10/7 και στοχεύει μέσα από την κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, στη βελτίωση γενικότερα της φυσικής κατάστασης. Η δεύτερη δράση «Άσκηση και Τρίτη Ηλικία», με ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, από έμπειρους καθηγητές Φυσικής Αγωγής  έχει στόχο την μυϊκή ενδυνάμωση και διατήρηση της μυοσκελετικής λειτουργικότητας. Σε γενικές γραμμές  στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να διατηρηθεί η φυσική ανεξαρτησία και η λειτουργικότητα των ατόμων, ενισχύοντας παράλληλα τη ψυχοσύνθεση τους, μέσα από την άσκηση και την κίνηση. Τα «ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους που περιλαμβάνει τη φροντίδα και στήριξη της 3ης ηλικίας, θεωρεί ότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία αφενός μέσω της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους και αφετέρου της βοήθειας που δίνουν στην οικογένεια φροντίζοντας τα εγγόνια τους.

Εκδρομές

  • Το ΚΑΠΗ Θέρμης διοργάνωσε 7η εκδρομή στην Αγ. Πετρούπολη & Μόσχα το Σάββατο 28/05/2016
  • Το ΚΑΠΗ Πλαγιαρίου διοργάνωσε διήμερη εκδρομή το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στο Νυμφαίο, την Φλώρινα και την Καστοριά.
  • Το ΚΑΠΗ Ν. Ραιδεστού διοργάνωσε διήμερη εκδρομή το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στην Καλαμπάκα- Μετέωρα-Τρίκαλα-Λίμνη Πλαστήρα-Καρδίτσα.