• Πλατεία Δημαρχείου 1, Τρίλοφος, Τ.Κ. 57500
  • +30 2392 330 221
  • +30 2392 330 226

Thermi Thermi

ΚΔΑΠ

ΚΔΑΠ

Δημιουργική απασχόληση παιδιών και εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων

Η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα αλλά και η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων, αποτελούν το σκοπό της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Ο δήμος Θέρμης μέσω των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής λειτουργεί τέσσερες μονάδες, τα ΚΔΑΠ Θέρμης, Βασιλικών, Ν. Ρυσίου και Τριλόφου. Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ηλικίας 5 -12 χρόνων για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου. Όλα τα ΚΔΑΠ αποτελούν επιλέξιμες δομές μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και φιλοξενούν παιδιά μέσω του προγράμματος εντελώς δωρεάν αλλά και παιδιά με τροφεία. Λειτουργούν από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου κάθε χρόνο, σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, ενώ Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι συνεχίζονται τα δημιουργικά εργαστήρια σε πρωινά τμήματα. Στόχος και σκοπός των ΚΔΑΠ είναι να έχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, πρόσβαση σε χώρους δημιουργίας κοντά στην οικογένεια, το σπίτι, τη γειτονιά, να συναναστρέφονται με συνομηλίκους και να καθοδηγούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δράσεις που τα κάνουν χαρούμενα, ταιριάζουν στην ηλικία τους και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.
Γι’ αυτό η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής συνεχίζεται με σκοπό να ενισχυθούν αυτές οι δομές κοινωνικής και οικογενειακής προστασίας και να εξασφαλισθούν και άλλοι χώροι Δημιουργικής Απασχόλησης που θα καλύψουν την ανάγκη για φροντίδα και πρόνοια των παιδιών και των γονέων του δήμου Θέρμης.

Χαρακτηριστικά

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Θέρμης είναι οι χώροι που τα παιδιά συναντιούνται και συναναστρέφονται με φίλους και συμμαθητές, σε ένα περιβάλλον χαράς, δημιουργίας, διασκέδασης, φροντίδας και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες αναπτύσσουν και εξελίσσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.
Στα ΚΔΑΠ τα παιδιά αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από οργανωμένες ομάδες με δράσεις όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, κατασκευές και κουκλοθέατρο, μουσικοκινητική αγωγή, μοντέρνο χορό, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι, στόβο, ρομποτική και εργαστήρια πληροφορικής και οι γονείς εξυπηρετούνται στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους έχοντας στη διάθεσή τους ένα δημιουργικό & ασφαλή χώρο παραμονής των παιδιών τους.

Κατά τη διάρκεια των εορτών τα ΚΔΑΠ οργανώνουν διάφορα εορταστικά δρώμενα. Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να απολαύσουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους σε διάφορες δραστηριότητες, αλλά και να συμμετέχουν οι ίδιοι σε αυτές.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας & Φροντίδας: Φανή Δομουχτσή, τηλ.: 23923 30213

  • ΚΔΑΠ Θέρμης, τηλ.: 2310 460296 (Αλεξάνδρα Μουρατίδου)
  • ΚΔΑΠ Τριλόφου, τηλ.: 23920 66084 (Ιωάννα Καρκαλέτση)
  • ΚΔΑΠ Βασιλικών, τηλ.: 23960 23713 (Αλεξάνδρα Μουρατίδου)

Σχετικά Νέα

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στα Βασιλικά είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να διασκεδάσουν, να μάθουν και να εκφραστούν, γεμίζοντας δημιουργικά τα απογεύματα τους. Εδώ συναντιούνται και συναναστρέφονται με φίλους και συμμαθητές, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με γνώριμα αντικείμενα που διδάσκονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Τμήματα όπως η Γυμναστική, η Μουσική Αγωγή, η Πληροφορική, το Θεατρικό Παιχνίδι και τα Εικαστικά απαρτίζουν το καθημερινό απογευματινό πρόγραμμα που μπορούν τα παιδιά ηλικιών από Νηπιαγωγείο μέχρι και ΣΤ Δημοτικού να παρακολουθήσουν.

Το ΚΔΑΠ Βασιλικών στεγάζεται στο 1ο Τ.Ε.Ε. Βασιλικών και οι χώροι του καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 564 τ.μ. Οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνουν αίθουσα Θεάτρου, αίθουσα Κατασκευών και Γυμναστήριο.

Εκτός από τα οργανωμένα προγράμματα, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς δημιουργούν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως η χριστουγεννιάτικη γιορτή που παρουσιάστηκε στους γονείς με μεγάλη επιτυχία.

Το Κέντρο στεγάζεται στο Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών και οι δραστηριότητές του αναπτύσσονται σε χώρους συνολικής επιφάνειας 300τ.μ.περίπου. Οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης αποτελούνται από το Γυμναστήριο, την Αίθουσα Κατασκευών, το Αμφιθέατρο, την Αίθουσα Μουσικής και το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Η/Υ.
Ο κύριος σκοπός του ΚΔΑΠ είναι να υλοποιήσει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Κάθε ημέρα τα παιδιά παρακολουθούν προγράμματα με δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους και αφορούν στην ανάπτυξη των μαθησιακών τους ικανοτήτων με τα εργαστήρια Η/Υ, Καλλιτεχνικές & Πολιτιστικές Δραστηριότητες μέσα από τις Εικαστικές τέχνες που περιλαμβάνουν Ζωγραφική, Ψηφιδωτό, Πηλός, Μουσικό Εργαστήρι με τραγούδι και εκμάθηση μουσικών οργάνων, Θεατρικό Εργαστήρι, ανάπτυξη θεατρικών ικανοτήτων – θεατρικά παιχνίδια Τέλος, ο αθλητισμός και το παιχνίδι εμπλουτίζουν την ανάπτυξη των παιδιών σε πολλούς τομείς, παρέχοντας ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, τη χαρά της ανακάλυψης και της διασκέδασης όπως ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και ποδόσφαιρο, μπάσκετ, γυμναστική

Αποτελεί το καθημερινό ραντεβού με τους φίλους. Το πρόγραμμα με μουσική, μοντέρνο χορό, γυμναστική, θεατρική αγωγή, εικαστικά και πληροφορική καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για έκφραση και δημιουργία.

Τα παιδιά μέσα από την μουσικοκινητική αγωγή και την μουσική προπαιδεία, κατανοούν τον κόσμο του ρυθμού και της μελωδίας συνδυάζοντας τη μουσική με την κίνηση.

Οι εικαστικές δραστηριότητες παρέχουν νέες δυνατότητες προσωπικής έκφρασης μέσα από τη χρήση κάποιου υλικού και τη δημιουργία ενός έργου. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά εκτός από τη ζωγραφική έρχονται σε επαφή με υλικά που θα τα χρησιμοποιήσουν για να εκφραστούν με διάφορους καλλιτεχνικούς τρόπους. Δραστηριότητες απλές όπως το πλάσιμο του πηλού, ατομικές ελεύθερες φόρμες (μάσκες), ανάμειξη χρωμάτων με τέμπερες – κηροπαστέλ – δακτυλομπογιές, ατομικό κολλάζ με διάφορα υλικά, στάμπες με διάφορα υλικά ή έτοιμες φόρμες.
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Ν. Ρυσίου λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ρυσίου και οι δραστηριότητές του αναπτύσσονται σε Αίθουσες Θεάτρου, Ζωγραφικής – Κατασκευών, Μουσικής, Μοντέρνου Χορού και Αθλητικών Δραστηριοτήτων που καλύπτουν περίπου 1.οοο τ.μ.

Με οδηγούς την αγάπη, τον ενθουσιασμό για τα παιδιά αλλά και την ανάγκη για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των γονέων, δημιουργήθηκε το ΚΔΑΠ Καρδίας που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 5–12 ετών, από Δευτέρα έως Παρασκευή και για όλο το χρόνο.

Τις ώρες παραμονής των παιδιών στο χώρο, τα παιδιά απασχολούνται εποικοδομητικά με πολλαπλές δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία τους σε μικρές ομάδες. Για τα μικρά παιδιά (4-6 ετών) έχει διαμορφωθεί ο χώρος ώστε να μπορούν να απασχολούνται δημιουργικά με διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι η «γωνιά» του βιβλίου, με παζλ, πλαστελίνες και οικοδομικό υλικό, μουσικοκινητικά παιχνίδια και παραμύθια. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά (6 – 12 ετών) απασχολούνται δημιουργικά με δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Η ομάδα του ΚΔΑΠ Καρδίας αποτελείται από δασκάλους ποικίλων ειδικοτήτων όπως Μουσικής, Γυμναστικής, Μοντέρνου Χορού, Θεατρικού παιχνιδιού και Κουκλοθέατρου.

Λειτουργεί στο 2ο Δ.Σ. Καρδίας σε πιστοποιημένους χώρους και φιλοξενεί σαράντα ένα παιδιά

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 στο 2ο Δ.Σ. Τριλόφου το οποίο πιστοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Φιλοξενεί ενενήντα έξη παιδιά μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αποτελεί χώρο δημιουργικής απασχόλησης σε δραστηριότητες Εικαστικών κατασκευών, Γυμναστικής, Μουσικής και Χορού, Πληροφορικής και Θεάτρου. Στόχοι του Κέντρου είναι τα παιδιά στον ελεύθερο τους χρόνο να έρχονται σε επαφή με την τέχνη, την μουσική, το θέατρο και να λαμβάνουν ερεθίσματα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουν κάπου αλλού. Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών, καθώς και η ευαισθητοποίηση τους σε διάφορα κοινωνικά θέματα – φαινόμενα (ρατσισμός, περιβάλλον κ.α.), αναπτύσσουν πολύπλευρα την προσωπικότητα τους, γι’ αυτό και αποτελούν βασική παράμετρο του προγράμματος στη λειτουργία και εργαστηρίων του ΚΔΑΠ.